De briefing van het Nibud bij deze opdracht was simpel: het opfrissen van de huisstijl. De vorige huisstijl stamde uit 2007 en was verouderd. Het uiteindelijke doel was een mooie herkenbare en werkbare lijn in alle uitingen neer te zetten, waardoor het Nibud als sterke, professionele, herkenbare organisatie wordt gezien.
Het Nibud heeft voor het opfrissen van de huisstijl eerst hun identiteit (missie, visie, strategie e.d.) aangepast. De samenleving was veranderd en ook het Nibud was veranderd. Voor het Nibud was hun verhuizing ook een mooie aanleiding om de huisstijl op te frissen, omdat er daardoor toch al veel zaken vernieuwd moesten worden. Deze opdracht begon met een pitch waaraan een aantal ontwerpbureaus meededen. Uiteindelijk heeft het Nibud voor mijn voorstel gekozen; het concept was hierin doorslaggevend.
Het nieuwe logo en de huisstijl
Voorwaarde was dat bij het opfrissen van de huisstijl het unieke logo grotendeels behouden zou worden. Daarom heb ik minimale aanpassingen aan het logo gedaan. Ik heb wel voor nieuwe typografie gekozen en de juiste kleuren bepaald, die doorgevoerd zijn in alle uitingen voor print en web. Deze restyle heeft ervoor gezorgd dat de huisstijl frisser en uniform is geworden. Het grote verschil tussen web en print is hierdoor verdwenen. Het achterliggende concept was ook zeer belangrijk bij de uitrol. Een sterk concept zorgde voor meer verdieping en vernieuwing op basis van het bestaande logo. Het telraam in het (oude) logo is behouden, maar kan bij andere uitingen vervangen worden door andere beelden. Tot slot heb ik een huisstijl ontwikkeld die is doorgevoerd in alle huisstijluitingen zoals mappen, grafieken, powerpoint presentaties, visitekaartjes, briefpapier, schrijfblokken en naamkaartjes. Alle regels van de huisstijl zijn vastgelegd in een huisstijlhandboek.
Het concept en verdere uitrol
Aan het oranje kader uit het bestaande Nibud-logo kun je veel betekenissen toekennen. Dit kader vormt een belangrijke basis voor het concept. Het oranje Nibud-kader, de tekst en het beeld zijn eigenlijk drie losse, variabele onderdelen die elkaar versterken en toch dezelfde, herkenbare beeldtaal uitstralen. Binnen het oranje Nibud-kader van het logo wordt nu gebruik gemaakt van een telraam. Dit is uiteraard een metafoor voor wat het Nibud doet en waar het Nibud voor staat.
Het oranje Nibud-kader in combinatie met een wisselend beeld, maakt het Nibud krachtig en laat zien wat het Nibud in huis heeft. Afhankelijk van de toepassing en de context kan het logo allerlei unieke invullingen krijgen, wat perfect aansluit bij de nieuwe identiteit van het Nibud. Bij een kader kun je bijvoorbeeld denken aan: budgetbepaling, referentiekaders, focus, feiten en kennis verzamelen binnen een bepaald gebied en advies geven over thema’s/levenssituaties binnen dit gebied.
Communicatie-uitingen
Het mooie van dit concept is dat het verder uit te breiden is naar campagnes, posters, affiches, banners e.d. Dit door de verschillende combinaties van het kader met beeld en tekst. Door middel van verschillende beelden en teksten kan ingespeeld worden op verschillende thema’s en situaties. Dat is hoe ik meer betekenis heb willen geven aan de huisstijl van het Nibud. Ieder beeld vertelt wat over een thema of (levens)situatie, met de focus op het persoonlijke. Zo kun je het concept van het logo op elk onderwerp toepassen:
- Door middel van een kader kun je een uitsnede maken van een beeld. Deze uitsnede kan steeds anders zijn, waardoor je meerdere verhalen kunt vertellen door alleen al de focus van het kader te verplaatsen.
- Verschillende financiële situaties vragen om verschillende kaders.
- Met het kader kun je focussen op het persoonlijke in bepaalde levenssituaties. Het gaat uiteindelijk om de mensen die zich in deze situaties bevinden.
- Wat er binnen de kaders gebeurt is dynamisch, net als de maatschappij. Zowel binnen als buiten het kader draait de wereld door.
- De focus ligt op de inhoud van het kader, maar er vinden ook dingen buiten de kaders plaats. Door een klein kader in een groter beeld te plaatsen. maak je dat duidelijk. Ook bij geldzaken spelen er veel invloeden van buitenaf mee.
Opdrachtgever: NIBUD Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting opdracht van Initium